Fotky z Indie 1 - Jídlo

Úvod Indie Fotky z Indie 1 - Jídlo

I když se to nezdá, většinu vašich příbuzných a známých nebaví koukat na fotky pamětihodností, které jste navštívili, či pláží, na kterých jste se vyvalovali. Dokonce i exotické fotky z Indie začnou po nějaké době nudit, ovšem až do okamžiku, kdy se na nich objeví jídlo...

 

Thali, cca 35 kč
Haridwar, Chotiwalla restaurant, 2005
Special thali, cca 70 kč
New Delhi, Saravana Bhavan, 2006
 
Základním jídlem v Indii je thali - jedná se o kompletní menu, sestávající z luštěninové polévky (dál), několika kořeněných zeleninových preparací zvaných sabdží (někdy i masitých), které se dělí na sušší (často smažené) a mokřejší, raity (zelenina v jogurtu - indický salát), zeleného salátu (nenechejte se zmást - okurka, rajče, případně čilli), nezbytné rýže, placek čapátí, papadamů nebo rótí, pakor (smažená zelenina obalovaná v těstíčku) a nějaké té sladké laskominky nakonec.
   
Masala doša, cca 35 kč
New Delhi, Saravana Bhavan, 2007
Onion doša, cca 30 kč
New Delhi, Saravana Bhavan, 2005
   
Velmi oblíbená je jihoindická, čistě vegetariánská kuchyně - tyto až 1,5 m velcí obři jsou natenoučko osmažené dóši - těsto se lije na obrovskou pánev a jakmile se trošku opeče, sloupne se a sroluje nebo poskládá, dovnitř se pak přidá ostrá zelenina. Těsto se někdy mísí s kokosem (dóša pak vypadá potrhaně). Nezbytnou přílohou je polévka a kokosové a koriandrové čatný.
   
Tomato uttapam, cca 35 kč
New Delhi, Saravana Bhavan, 2004
Gorilla Vanilla Scoope, cca 20 kč
New Delhi, Saravana Bhavan, 2007
Uttapam je další jihoindickou specialitkou, podobnou pizze. Na osmažený těstový základ se přidá libovolná zelenina. Jí se s polévkou a čatný - kokosovým, koriandrovým a nejlépe s oběma.
 
Indové milují zmrzliny a kromě tradičních kulfi zbožňují i ty západní. Algida se tam jmenuje Kwality walla a chuť má podobnou, jako ta naše. Až na čestné vyjímky i dražší zmrzliny v restauracích ovoce viděly jen z rychlíku, což dohání estetická úprava.
   
Main Bazaar. New Delhi, 2006
Vrindavan, 2005
   
Ovocné saláty se prodávají přímo na ulici. Na požádání vám prodavač salát osolí (v horku výborné) nebo pokape citronem. Promíchá v lepším případě pohazováním mističkou, v horším rukama.
Zeleninové trhy lákají nejen barvičkami a čerstvými, často exotickými plodinami, ale zelináři často ze svého sortimentu stavějí architektonické zázraky, aby nalákali zákazníky. Úplně vepředu je výborné méthí - nahořklé zelené listy, super na polévku či salát.
   
Lotos, kus 5 kč
Jama Masjid, New Delhi, 2005
Pasta, 10,-/kg
Parikram Marg, Vrindavan, 2004
   
Lotosy - tato pochoutka je vzácná i v Indii - rozlomíte pěnovitý vnitřek lotosového květu a pak po jednom vyndáváte semínka, loupete je a jíte - výborné!
Těstoviny v nejkrásnějších barvách se prodávají přímo na ulici. Při vaření se stejně zabijí všechny bakterie a infekce, takže můžete beze strachu ochutnat indické pojetí Itálie.
   
Maha feast
Monger Mandir, Vrindavan, 2004
Standartní oběd
Vrinda Kunj, Vrindavan, 2005
 
Nejlepší hostiny vás ale stejně čekají v domech a chrámech - nalevo vidíte počátek nejlepší hostiny, jakou jsem kdy měla čest okusit (stále přibývalo a přibývalo, vždy jen malý kousíček nevýslovně dobré chuti). Napravo je ochutnávka bengálsko-italsko-jihoamerické kuchyně. I když to nevypadá, skvělá kombinace!
Info Kontakt Tento e-shop provozuje: Oznámení EET Newsletter

Veronika Kobesová
Údolní 48, Brno, 60200

IČO 75501813 DIČ 8053043790

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Novinky a akce e-mailem
Chcete od nás dostávat novinky přímo na svůj e-mail?
Copyright 2015 - 2017 © Ganga